DMR módszer - Szőlészeti és Borászati Intézet
DMR módszer
Menu Display
Innovációk_DMR módszer
A klímaváltozás miatt új szőlőtermesztési technológiákra van szükség a megnövekedett kockázatok csökkentésére. Az ún. DMR technológiát a Balatoni Borrégióban késői szüretelésű borkülönlegességek előállítására, míg a Duna Borrégióban a Bianca borminőségének javítására fejlesztették ki.
A maradék cukrot tartalmazó borkülönlegességeket hagyományosan magas tőszámú ültetvényeken állítottak elő, amik a mai viszonyok között gazdaságosan nem üzemeltethetők, ugyanakkor az ilyen típusú borok előállítása nagy termesztési kockázattal jár. E kockázat csökkentésére a termővessző átvágását, az ún. DMR módszert alkalmazhatjuk. A mozaikszó a francia „Double Maturation Raisonnée” kifejezésből ered, amely a szőlő átgondolt kettős érését jelenti. A módszer lényege, hogy a tervezett szüreti időpont előtt 1-3 héttel a termővesszőt eltávolítjuk, ami minőségjavulást eredményez. Balatoni Borrégióban a DMR módszert tíz éven át 4 fehér és 2 kék szőlőfajtánál vizsgáltuk késői szüretelésű tételek előállítása céljából. Csapadékos évjáratban a módszer alkalmazásával a rothadás mértéke alacsonyabb, míg a töppedés mértéke magasabb lehet, így a termesztési kockázat csökkentése mellett a savtartalom növelése által a minőség is javítható. A Duna Borrégióban a toleráns/ rezisztens csoportba tartozó fajták, elsősorban a Bianca térnyerése figyelhető meg. A DMR módszerrel a Bianca borászati értéke fokozható, piaci eladhatósága is növelhető.
Kapcsolat:
Szőlészeti és Borászati Intézet, Badacsonyi Kutató Állomás
dr. Szőke Barna Árpád - tudományos munkatárs, állomásvezető
szoleszet.boraszat@uni-mate.hu
szoke.barna.arpad@uni-mate.hu
Innovációk_DMR módszer_kép
Last modified: 21. February 2023