Alternatív borkészítési technológia kidolgozása - Szőlészeti és Borászati Intézet
Alternatív borkészítési technológia kidolgozása
Menu Display
Innovációk_Alternatív borkészítési technológia kidolgozása
Vegán borok, bio borok és natúr borok készítésének technológiája. A mustfeldolgozás és borkészítés során növényi fehérje alapú kezelőszerekkel elkészített borok, melyek a speciális étrendi igényekkel rendelkező fogyasztók igényeit is kiszolgálják minden bortípus esetén.
A növényi fehérjék borászati alkalmazása már a kétezres évek közepe óta engedélyezett. A speciális étrendi igényekkel rendelkező fogyasztók számának emelkedésével a borászatok részéről is megnövekedett az igény, hogy a korábban használt állati fehérje alapú derítőszereket növényi fehérje alapúakra cseréljék. A borászati technológiában a fehérjetartalmú derítőszerek a mustokban, illetve a borokban található fenolos anyagokkal reagálnak. A növényi fehérje alapú kezelőanyagok már must stádiumban hatékonyan alkalmazhatók. Alkalmazásukkal csökkenthető a mustok összes polifenol tartalma, a keserű ízt okozó katechinek, a húzós ízt okozó leukoantocianinok és az antocianinok mennyisége is. A növényi fehérje alapú kezelőanyagokkal végzett kezelések miatt a mustok kierjesztésével nagyon jó és különleges minőségű vegán borok készíthetőek.
Kapcsolat:
Szőlészeti és Borászati Intézet, Borászati Tanszék
Nyitrainé dr. Sárdy Diána Ágnes - habil. egyetemi docens, tanszékvezető, intézetvezető
szoleszet.boraszat@uni-mate.hu
nyitraine.sardy.diana.agnes@uni-mate.hu
Innovációk_Alternatív borkészítési technológia kidolgozása_kép
Last modified: 21. February 2023