Dunavin - Szőlészeti és Borászati Intézet
Dunavin
Menu Display
Dunavin
Last modified: 21. February 2023
Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretén belül pályázatot nyert a Szent István Egyetem (SZIE) és a SZKALA Borászok és Szőlészek Polgári Társulása. A DUNAVIN projekt célja a kulturált, minőségi borfogyasztás népszerűsítése, a Duna-menti kisebb borászatok összefogásának, piacra jutásának erősítése a szlovák-magyar határmenti térségben, valamint képzési anyag biztosítása a borászatoknak mind szakmai mind marketing téren. A megvalósítás idén januárban indul és augusztusban zárul. A projektet támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap. A Kisprojekt Alapból nyert támogatás összege 50 000 Euro.
A vezető partner a SZIE, amely február 1-től átalakul, és kibővül, alapítványi fenntartásba kerül, új neve: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem. A projektet koordináló Szőlészeti- Borászati Intézet is kibővül a volt NAIK Kecskeméti és a Badacsonyi Borászati Kutatóintézettel. A határon túli partner a SZKALA Borászok és Szőlészek Polgári Társulása, amely a felvidéki borászatokat fogja össze.
Sajnos általános trend a borfogyasztás csökkenése az EU klasszikusan bortermelő országaiban. A COVID19 járvány elsőként az idegenforgalomra és a vendéglátó ágazatra mért súlyos gazdasági csapásokat, amelyek legnagyobb áldozatai a kisebb borászatok, akik a helyi értékesítésben érdekeltek. A pályázat célja, a Duna-menti borok ismertségének és fogyasztási hajlandóságának fellendítése a magyar és a szlovák oldalon. További célja a bioborok termelési technológiájának mind szélesebb körben való megismertetése, valamint a kulturált borfogyasztás és a gasztronómiai élmény kiterjesztése. A projekt szem előtt tartja az egészséges életmód fontosságát, hangsúlyozza a bor egészségre gyakorolt jótékony hatását, a mértéktartó borfogyasztást szeretné mind szélesebb körben elterjeszteni. Fontos tovább a bor, a kultúra és a közös történelmi gyökerek ápolása és hangsúlyozása.
A pályázat során online tananyag és tanulmány készül a boranalitikáról és a borászati technológiai összefüggéseiről, a Duna két oldaláról származó bio–, és hagyományos borok érzékszervi összehasonlításáról, valamint a piackutatás eredményeiről. A piackutatásban a jelenlegi állapotot felmérése után, megkérdezik a borágazatban, a helyi idegenforgalomban érintett szereplőket, felmérik a rendezvények tanulságait és javaslatot tesznek a jövőre vonatkozó közös promóciós eszközökre.
Megrendezésre kerül a szlovák oldalon egy (online) workshop, ahol ismertetik a tanulmányok eredményeit, a régió borászatai számára javaslat születik egy bormarketing stratégiáról, ismertetik az értékesítési lehetőségeket, jó gyakorlatok bemutatásával. Szó lesz továbbá a fenntartható gazdálkodásról, bio borászat eredményeiről, valamint az aktuális trendekről (pl.natúrborok).
Mind a magyar, mind a szlovák oldalon megrendezésre kerül egy-egy nagyszabású borünnep, ahol mintegy 30-40 borászat részvételével a szélesebb közönség is megismerheti a térség borait, felelevenítik a történelmi borvidékek közötti hagyományos együttműködést, a közös turisztikai kínálatot, népszerűsítik a borutakat. Ezeken a rendezvényeken lehetőségük nyílik a régió borászainak, valamint az ágazatban érintett szereplőknek a találkozásra.
Mindezek mellett megrendezésre kerül egy nagyszabású régiós borverseny is mintegy 150 mintával.
A térség borászatait, a projekt eredményeit átfogó médakampány ismerteti meg és népszerűsíti a szélesebb közönséggel.
A jelen sajtóközlemény tartalma nem feltétlenül tartalmazza az Európai Unió hivatalos álláspontját.
Kelt.: Budapest, 01.25.
További információ kérhető: dunavinskhu@gmail.com
Documents and Media
Babarczi Zsuzsa válaszolt a régiót illető kérdéseinkre.pdf
Version 1.0 Approved- Document Type
- Basic Document
- Extension
- Size
- 138 KB
- Modified
- 2/21/23 12:42 PM by Marschall-Szakál Fanni
- Created
- 2/21/23 12:42 PM by Marschall-Szakál Fanni
- Expiration Date
- Never Expire
- Review Date
- Never Review
- Location
- Dunavin
- Ratings
-
-
Version 1.0By Marschall-Szakál Fanni, on 2/21/23 12:42 PMNo Change Log