Kutatói munkacsoportok

Kutatói munkacsoportok

Borászati kémia kutatócsoport

2000-2014. között

Kutatócsoport vezető: prof. dr. Kállay Miklós

Tagok:

  • dr. Sólyom-Leskó Annamária
  • Nyitrainé dr. Sárdy Diána 
  • Guld Zsuzsanna (PhD hallgató)
  • Szőke Barna Árpád (PhD hallgató)
  • Balga Irina (PhD hallgató)
  • Nagy Balázs (PhD hallgató)

2014-től 

Kutatócsoport vezető: Nyitrainé dr. Sárdy Diána

Tagok:

  • dr. Szőke Barna Árpád 
  • Kellner Nikolett
  • Steckl Szabina
  • Szövényi Áron
  • Kocsis Dorottya (PhD hallgató)
  • Antal Eszter (PhD hallgató)
  • Matolcsi Réka (PhD hallgató)

Kutatócsoport profilja:

  • szőlő- és gyümölcsborok finomösszetételének és kémiai összetételének vizsgálata 
  • borok és borászati melléktermékek élettani hatású vegyületeinek vizsgálata
  • korszerű borászati technológiák kidolgozása és adaptálása új típusú borászati termékek előállítása céljából

 

Borászati technológia és mikrobiológia kutatócsoport

Kutatócsoport vezetője: dr. Sólyom-Leskó Annamária

Tagok:

  • Szövényi Áron
  • Steckl Szabina
  • dr. Kovács Barnabás Zoltán
  • dr. Nagy Balázs
  • Nyitrainé dr. Sárdy Diána
  • Kellner Nikolett

Kutatócsoport profilja:

  • precíziós mezőgazdaság alkalmazása a szőlőtermesztésben
  • szénsavas italok technológiájának kidolgozása, adaptálása az egyes borvidékekre
  • választék bővítés és a piaci részesedés növelésének elősegítésére
  • szőlészeti, borászati melléktermékek komplex feldolgozása, piacképes termékek prototípusának előállítása
  • szőlő és más gyümölcs alapanyagú, nem fermentált, alternatív termékek receptúrájának kidolgozása

 

Precíziós szőlőtermesztési technológia kutatócsoport

Kutatócsoport vezetője: dr. Bodor-Pesti Péter

Tagok:

  • dr. Fazekas István
  • dr. Lukácsy György
  • dr. Németh Krisztina
  • Szabó Attila
  • Taranyi Dóra

Kutatócsoport profilja:

A csoport fő kutatási irányai a hagyományos szőlő termesztéstechnológiai műveletek hatásnak elemzése és a korszerűsítés lehetőségeinek vizsgálata. A precíziós szőlőtermesztési eljárások körül vizsgáljuk az RGB, valamint a multispektrális távérzékelési módszerek lehetőségeit az ültetvények fiziológiai állapotának felmérésben és az érésdinamikai vizsgálatokban továbbá a termőhelykutatásban.


 
Szőlőfajta-értékelési kutatócsoport

Kutatócsoport vezetője: Varga Zsuzsanna

Tagok:

  • Deák Tamás
  • dr. Fazekas István
  • Győrffyné dr. Jahnke Gizella
  • dr. Lukácsy György
  • dr. Németh Krisztina
  • dr. Szabó Péter
  • Szűcsné dr. Varga Gabriella

Kutatócsoport profilja:

A változó klíma és az átalakuló fogyasztói igények állandó kihívás elé állítják a szőlészeket. A minőségi termelés egyik alappillére a jól megválasztott fajta, mely egyaránt alkalmazkodik a termőhely adottságaihoz, illetve a borászok, fogyasztók igényeihez. A fajtaválaszték korszerűsítése a nemesítésen, szelektáláson túl honosítással és régi fajták újra termesztésbe vonásával is történhet. A külföldi és régi fajták esetében egyaránt fontos, hogy leírásuk, jellemzésük elkészítésén túl tanulmányozzuk azokat a hazai ökológiai adottságok között, korszerű ültetvényszerkezetben és modern termesztéstechnológia mellett.

 

Genetika és nemesítés kutatócsoport

Kutatócsoport vezetője: Győrffyné dr. Jahnke Gizella

Tagok:

  • Deák Tamás
  • dr. Oláh Róbert
  • dr. Szabó Péter
  • Szűcsné dr. Varga Gabriella
  • dr. Varga Zsuzsanna

Kutatócsoport profilja:

A kutatócsoport elsődleges feladata a szőlő gyakorlati nemesítése és az ezt támogató genetikai kutatások, ami elsősorban biokémiai marker vizsgálatokat jelent. A nemesítés alapjául szolgáló alapanyagok közül a ligeti szőlő (Vitis sylvestris) begyűjtésére, ex-situ megőrzése és molekuláris vizsgálata emelkedik ki. A nemesítési munka a klímaváltozáshoz jobban alkalmazkodó klónok kiválasztásán kívül távlati célként komplex rezisztens szőlőfajták előállítását is zászlajára tűzte.

 

Molekuláris biológia és diagnosztika kutatócsoport

Kutatócsoport vezetője: Deák Tamás

Tagok:

  • Győrffyné dr. Jahnke Gizella
  • dr. Oláh Róbert
  • dr. Szabó Péter
  • Taranyi Dóra

Kutatócsoport profilja:

A csoport egyik fő fókusza a szőlőfajták genetikai és biológiai diverzitásának megismerése, a szőlő környezeti (biotikus és abiotikus) hatásokra adott válaszának tanulmányozása komplex genomikai módszerekkel. A magas genetikai értékű tételek komplex patogénmentesítésének módszertani fejlesztésével, ehhez kapcsolódóan diagnosztikai módszerek fejlesztésével a csoport munkája eredményeként rendelkezésre áll a magas biológiai értékű szaporítóanyag előállításának keretrendszere mind genetikai, mind növényegészségügyi szempontból.

Kutatói munkacsoportok_képek

Utolsó frissítés: 2023 október 11.